ביטוח בתים משותפים – אפשרויות והמלצות
החיים בבניין משותף אינם חפים מסיכונים ותרחישים שליליים, כתוצאה מכך בבתים רבים בוחרים לעשות ביטוח בתים, כדי לזכות לכיסוי אופטימלי מפני נזקים לרכוש, ולכיסוי בגין חבות כלפי צד ג' ועובדים.
כאשר גרים בבית משותף חייבים לקבל החלטות משותפות כדי למקסם את הבטיחות של הדיירים, העובדים והאורחים שמגיעים אל הבניין. זו בדיוק הסיבה שמקיימים אסיפת דיירים ובוחרים בוועד בית מרכזי. וועד הבית אמון על תהליך קבלת ההחלטות, הוא מייצג את הדיירים ועושה כל שבכוחו כדי להפוך את החללים המשותפים לכמה שיותר בטוחים, תוך כדי מזעור סיכונים אפשריים.
החיים בבניין משותף אינם חפים מסיכונים ותרחישים שליליים, ועליכם להיות ערוכים גם לתרחישים השליליים ביותר שיש, שכן הם יכולים לשנות את חייכם מקצה לקצה. כתוצאה מכך בבתים רבים בוחרים לעשות ביטוח בתים, כדי לזכות לכיסוי אופטימלי מפני נזקים לרכוש, ולכיסוי בגין חבות כלפי צד ג' ועובדים.
מה כולל "בית משותף"?
בית משותף מתייחס לבניינים שבהם ישנה יותר מדירה אחת ולכן ישנו רכוש, כמו גם מרחבים שמשותפים לכל הדיירים כמו למשל: שטח הבניין, חדר המדרגות, הגג, המעליות, מקלטים, חניון ועוד. חללים אלו עשויים לטמון בחובם סיכונים לדיירי הבניין ולאנשים אחרים ולכן ביטוח בתים משותפים יהיה הכרחי.
את הביטוח חשוב להתאים למידת הסיכון, כאשר מידת הסיכון נקבעת משלל גורמים כמו למשל מיקומו של הבניין, נזקים שעשויים להיגרם לו, סיכוני חבות שונים, מצבו וגילו של הבניין ועוד.
ביטוח בתים משותפים – מה הוא כולל?
כפי שנגזר משמו, ביטוח בתים משותפים כולל כיסויים בסיסיים ומורחבים יותר הנוגעים לחללים המשותפים בבניין. הסעיף העיקרי בפוליסה הוא של ביטוח מבנה אשר מכסה את כל החללים המשותפים בבניין מפני נזקים שיגרמו כתוצאה מאסונות טבע, שריפות, רעידות אדמה, נזקי מים, נזקי טבע כמו סערות או סופות, פרעות, פיצוצי גז, נזקי צנרת, ועוד.
סעיף נוסף שנמצא בהרבה פוליסות ביטוח בתים הוא ביטוח הנדסי, אשר מכסה נזקים שעשויים להיגרם לציוד ההנדסי של המבנה כמו למשל מערכת ההסקה, המעלית ועוד כתוצאה מבלאי טבעי, פגיעה או מכל סיבה אחרת. מעבר לכך ביטוח בתים מכסה גם פריצה למרחבים המשותפים.
כמובן שכדי לקבל ביטוח לוועדי בתים שמתאים לצרכים שלכם, יש לפנות לחברת הביטוח ולקבל ייעוץ. עיקרי הפוליסה יקבעו בהתאם למידת הסיכון שאליה הנכס חשוף, ובאמצעות הערכת הסיכונים האפשריים ניתן להתאים את פוליסת הביטוח בצורה מיטבית. אם יש לכם חברת ניהול, הרי שהיא תדע למצוא עבורכם את פוליסת הביטוח הטובה ביותר, ואם הבניין מנוהל על ידי וועד בית, וועד הבית ישמש עבורכם כנציג על מנת לבחור את פוליסת הביטוח המתאימה לצרכי הבניין המשותף.
מה עוד חשוב לכסות במסגרת הפוליסה?
יש לציין כי במעמד רכישת הפוליסה תוכלו להרחיב ולהכניס תוספות ככל העולם על רוחכם, כדי לזכות לכיסוי מיטבי. אם שאלתם את עצמכם מה ניתן להוסיף, יש לא מעט סעיפים נלווים שיכולים להיות רלוונטיים עבור צרכי הבניין שלכם, לכן חשוב להכיר אותם מבעוד מועד.
- ביטוח מקיף לדירות – ביטוח בתים משותפים מתייחס לכל החללים המשותפים במבנה כמו למשל מעליות, חדרי מדרגות, לובי וכניסה, חללים חיצוניים, חדרי שירות, מקלטים, מחסנים, מקלטים, חדרי שירותים, חניה, הגג, חדרי הכביסה ועוד. אולם הביטוח אינו מכסה נזקים שנגרמים לדירות הפרטיות. לכן תוספת של ביטוח מקיף לדירות זו אפשרות שעומדת לרשותכם אך דורשת את הסכמתם של 60% מבעלי הדירות. סעיף זה יבטיח שבמקרה של נזק, הפיצוי ישולם ישירות לבעלי הדירות ולא לוועד הבית.
- ביטוח כספי הבניין המשותף – ביטוח ועדי בתים משותפים יכול להעניק לוועד הבית שקט נפשי במקרה של אובדן או נזק לא צפוי לכספי ועד הבית, אם הוא מוחזק בדירות של חברי ועד הבית ואם בזמן שמועבר לבנק לצורך הפקדה או תשלום.
- ביטוח צד ג לוועדי בתים – במידה ונגרם נזק לצד שלישי במהלך הביקור במבנה, בין אם נזק לגוף או לרכוש, סעיף זה מעניק כיסוי ויכול למנוע תשלום פיצויים בהיקף של עשרות ועד מאות אלפי שקלים באופן פרטי. יש לציין שגם דיירי הבית שנפגעו בחללים המשותפים נחשבים כצד שלישי.
- ביטוח חבות מעבידים – בבניינים רבים מעסיקים עובדים שונים כמו למשל עובדי ניקיון או גננים. במידה ואירע להם נזק פיזי, או שנגרמה להם מחלה כתוצאה מעבודתם, יכולה להיות להם עילה לתביעה. ביטוח מבטיח שלא אתם תהיו אלו שישלמו את הפיצויים באופן ישיר מכיסכם הפרטי.
- ביטוח ועדי בתים – ביטוח זה הוא הרחבה לביטוח צד ג', ולמעשה מעניק כיסוי לנציגי ועד הבית במידה ורוצים לתבוע אותו באופן אישי על רשלנות. ביטוח זה אינו מכסה מקרים כמו הוצאת דיבה, סכסוכי שכנים וכדומה, אלא רק נותן מענה במידה ונגרם נזק לרכוש או לגוף עקב התנהלות רשלנית.
היכן ניתן לרכוש ביטוח לבית משותף?
אם ברצונכם לדעת מהו הכיסוי הביטוחי הנדרש, תוכלו לבדוק מה צריך לכלול ביטוח ועדי בתים דרך האגודה לתרבות הדיור ואז לבחור את סוכנות הביטוח שתייצג אתכם ותספק לכם את הכיסוי הביטוחי הטוב ביותר.
אם אתם מתלבטים אם ביטוח בתים משותפים יהיה כדאי, קחו בחשבון שבכל אחד מהמקרים שתוארו כאן, תשלום הפיצוי עשוי להיות מאוד גבוה ולהסתכם בכמה עשרות או לא מאות אלפי שקלים. ללא ביטוח הולם, דיירי הבניין עשויים למצוא את עצמם נדרשים לשלם סכומי כסף גבוהים שאינם בהכרח יכולים לעמוד בהם.
לעומת זאת, כאשר מחליטים לרכוש ביטוח בתים, יש לשלם פרמיה חודשית, שהיא כאין וכאפס לעומת התשלומים שיהיה עליכם לשלם, במידה ואחד מהתרחישים השליליים שצוינו לעיל יתגשם. ביטוח בתים מעניק לכם שקט נפשי למשך שנים ומאפשר לכם להיות מוכנים וערוכים לכל סוגי התרחישים האפשריים.
כל הסיבות לרכוש ביטוח
החיים שלנו אינם חפים מסיכונים או מהפתעות בלתי צפויות, וביטוח בתים משותפים מקנה לכם יותר ביטחון. כך למשל אם נגרם נזק לבניין המשותף ואינכם יכולים להתגורר בו יותר, באמצעות הכיסוי הביטוחי תוכלו לקבל פיצוי שיאפשר לכם לעמוד על הרגליים או לשלם על תיקון הנזקים. לחלופין, אם בעת הביקור בבניין נגרם נזק לאדם שלישי והוא רוצה להגיש תביעה כנגד הבניין, ועד הבית או כנגד כל אחד מהדיירים באופן אישי, באמצעות הביטוח תהיו מכוסים ולא תידרשו לשלם את הפיצוי מכספכם הפרטי.
כדי למצוא את הכיסוי הביטוחי הטוב ביותר, עליכם לקבל ייעוץ מקצועי מטעם מומחים בתחום שיכולים לאמוד את הסיכונים האפשריים ולהתאים את פוליסת הביטוח הטובה ביותר. ככל שהפוליסה תהיה תפורה לצרכי הבניין, כך תזכו ליותר שקט נפשי ותוכלו להיות כמה שיותר ערוכים לכל סיכון או אירוע בלתי צפוי אפשרי.