דרישה של המנקה לפיצויים

ייעוץ משפטי והפניה לחוקים ומאמרים בנושאי בתים משותפים, מבנים וניהולם.
בניהול עו"ד יוני לוי ועורך דין און צוק לתחומי הנדל"ן, התחדשות עירונית (תמ"א 38 ופינוי בינוי), ומשפחה.

המידע שנמסר באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי (או הנדסי) ממשי ולא מהווה המלצה לנקיטה או הימנעות מנקיטה בהליכים כלשהם (או התנהגות ספציפית).
כול מי שבוחר להסתמך על הכתוב - בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו הבלעדית ואין לכותבי ובעלי האתר אחראיות ישירה או שילוחית מכל סוג.

מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, naftali imber

שלח תגובה
ShmuelB

דרישה של המנקה לפיצויים

שליחה על ידי ShmuelB »

שוב שלום,

הנני בוועד הבית כשנה וחצי, כאשר קיבלתי לרשותי את התפקיד בוועד הבית, הועסק במבנה מנקה שהוא אחד הנכדים של דיירי הבניין שזכה גם למעט עזרה מאותו דייר מבוגר.
מיד עם כניסתי לתפקיד ולאחר וברור קצר עם המנקה, הבנתי כי אין למנקה חוזה או הסכם העסקה וכי לא שולם ביטוח לאומי למנקה.
בעקבות כך וועד הבית חתם חוזה עם המנקה (חוזה סטנדרטי מהאתר של תרבות הדיור) ומאז משלם הכל בהתאם לחוק, כמו-כן ביקשתי מהסבא שלא יעזור לנכד בגלל החשש לפציעה וכי ביטוח לאומי לא מכסה אותו אלה רק את הנכד.

לאחרונה עקב חוסר שביעות רצון מהמנקה, החלטנו לפטר אותו.
הוועד מתכוון לשלם למנקה את כל הדרוש על פי חוק - אם זה אין ויכוח.
הבעיה מתחילה כאן, עקב הפיטורים של הנכד (המנקה), דורש הסבא (אחד הדיירים), פיצוי עבור כל השנים בהם הוא ניקה את המבנה.
על פי טענתו הוא היה בתקפיד 12 שנים, לפני שהנכד שלו קיבל את התפקיד, ולכן הוא דורש פיצוי של 12 משכורות כנדרש בחוק.

חשוב לציין כי אין אזכור או הוכחות תשלום לסבא אצלי (קיבלתי מעט מאוד קבלות מהעבר של הוועד), והוא טוען כי קיבל את כל הכסף תמיד במזומן.
כמו-כן חשוב לציין כי הסבא היה בוועד בעצמו עד לפני כמה שנים (איני יודע בדיוק כמה שנים), כלומר הוא שילם לעצמו משכורת במזומן.

השאלות שלי הן:
1. האם הסבא יכול לדרוש פיצוי על אותם השנים בהם הוא עבד כמנקה בבניין?
2. מכוון שמרבית הדיירים התחלפו בשנים האחרונות, מי צריך לשלם פיצוי על העבר, הדיירים של ההווה או דיירים של העבר?
3. האם זה חוקי שוועד הבית יעסיק את עצמו במשכורת תמורת שירותיים במבנה?

תודה מראש על כל העזרה
שמואל
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

Re: דרישה של המנקה לפיצויים

שליחה על ידי naftali imber »

שמואל שלום:
אתה מכניס אותי לתחום דיני עבודה, שזה לא הצד החזק שלי כך שהעיר מספר הערות, ותשובה אחת או שתיים מוצקות.
לעניין, תרגילים תרגילים...
אתחיל מהשאלה האחרונה, חוק המקרקעין (http://www.batim.org.il/MekrkeinLow.htm)
קובע בסעיף 66 נציגות הראשונה66. (א) עם רישום הבית בפנקס הבתים המשותפים ימנה המפקח שנתן את צו הרישום נציגות זמנית לאותו בית עד שתיכון הנציגות הראשונה לפי התקנון; הרכב הנציגות הזמנית יהיה בהתאם להמלצת בעלי הדירות שביקשו את הרישום; באין המלצה כזאת, ימנה המפקח נציגות זמנית לפי שיקול-דעתו מבין בעלי הדירות שבבית המשותף או - אם לא הייתה אפשרות מעשית לעשות כן - שלא מבין בעלי הדירות, ורשאי הוא לקבוע לה שכר שישולם לה על ידי בעלי הדירות.
מזה אפשר להסיק שתשלום לחברי וועד הבית עבור עצם עיסוקם כוועד הוא חוקי, קל וחומר עבור עבודות אחרות.
ברור ששכר לוועד צריך להיקבע באסיפת בעלי הדירות, שירותים אחרים אין מניע לתשלום, אבל זה לא אומר שמותר לעבור על חוקי המס או ההעסקה של שכירים.

לשאלה השנייה, ברור שזה הוועד – בתשובה הקודמת נדמה לי כתבתי לך את סעיף 69 נציגות - מורשה של
בעלי הדירות69. הנציגות תשמש מורשה של כל בעלי הדירות בכל עניין הנוגע להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף, והיא זכאית בעניינים אלה להתקשר בחוזים ולהיות צד בכל הליך משפטי ובכל משא-ומתן אחר בשם כל בעלי הדירות.
הוועד הוא סוג של אישיות משפטית – כמו עמותה או חברה בע"מ, המייחד אותה שהיא קיימת בזכות חוק המקרקעין אבל זה הכול. המעסיק היה הוועד, כמו המעסיק של עובדי חברה בע"מ היא החברה ולא בעלי המניות.

לשאלה הראשונה, זה חתיכת מוקש – לא רק שזה לא תחום ההתמחות שלי, אלא שפסקות בתי דין לעבודה הן גמישות למדי, וכמו בכל בית משפט, המשחק הוא מי מוכיח מה ובעיקר מי משכנע את השופטים. טוב שחתמתם על החוזה – למרות שאני לא מחזיק מחוזים סטנדרטיים, עוד לא ראיתי נעל שתתאים לכל רגל, אבל טוב מכלום. את החוזה של האגודה אני לא מכיר, עברו כמעט ארבעים שנה שהייתי שם. אם הוועד חבר באגודה, ולהם יש ייעוץ משפטי – כמו שהיה בעבר, תנסה להיעזר בו.

אני הייתי מלחיץ את הסבא: ראשית האם הוא יכול להוכיח שניקה את הבניין 12 שנה? שיינית האם יכול להוכיח מה השכר שקיבל או אולי ניקה בהתנדבות בדיוק כמו שהיה בוועד בהתנדבות? או קיבל שכר כחבר וועד ללא אישור אסיפת הדיירים? שלישית כמה שנים עברו, האם לא חלה התיישנות? רביעית אם הוא היה בוועד ושילם לעצמו במזומן ומבלי לדווח לביטוח הלאומי הוא עצמו עבר עבירות; האם לא רצוי להביא את הנושא לדיון באסיפה מיוחדת של בעלי דירות? אחרי כל זה הייתי סוגר על איזה פיצוי קטן בצורת תוספת לפיצויי הנכד – כך שתוכלו לרשום את זה בספרים.
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים

נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
שלח תגובה

חזור אל “פורום יעוץ משפטי לועד הבית ולדיירי הבית המשותף”