גובה הפרוזדור
מאת: ד"ר אברהם בן עזרא
גובה הפרוזדור בדירה צריך להיות לכל הפחות 205 ס"מ – זאת לפי תקנה 2.03 לתקנות התכנון והבנייה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות) תש"ל – 1970, התוספת השנייה.
בת"א 97 / 85719 שדה חנה נ' ארמונות חן קבלני בנין בע"מ [פדאור 05 (34) 336 ], התייחסה השופטת א' זהבה לסוגיה זו, ולהלן פסק הדין בעניין הנדון:
"27. הקטנת מימדי הפרוזדור
לטענת התובעים, כעולה מחוות דעתו של אינג' יאסו מטעמם, לגבי הפרוזדור, קיימת חריגה מתקנות התכנון והבניה בהתייחס לגובה הפרוזדור שהינו 200 ס"מ בלבד, אורכו 343 ס"מ ורוחבו 82 ס"מ בלבד. את ירידת הערך בגין ליקויים אלו, שאינם ניתנים לתיקון העריך אינג' יאסו בסכום כולל של 33,150 ₪. בחקירתו הנגדית הסביר אינג' יאסו כי הקריטריון שנלקח על ידו בחשבון לקביעת ירידת הערך הוא עלות השבירה של כל התקרה (עמ' 6 שורה 11).
המהנדס תומר מטעם הנתבעת חלק על ממצאי אינג' יאסו. לטענתו גובה הפרוזדור הוא 202 ס"מ, כאשר התובעים התיזו עליו טיח מחוספס בעובי 1 ס"מ. כך, שלכל היותר חסרים 2- 3 ס"מ לגובה הפרוזדור. הואיל והחלק מעליו מנוצל כאינטרסול, מותר היה לקבוע גובה פרוזדור נמוך מ-205 ס"מ.
אינג' רון, המומחה מטעם בית המשפט, מצא כי גובה הפרוזדור הוא 200.5 ס"מ, כך שקיימת סטיה של 4.5 ס"מ מהוראות תקנה 2.03 לתקנות התכנון והבניה, הקובעות גובה מינימלי של 205 ס"מ. באשר לרוחב הפרוזדורים, לא נמצא בהם כל ליקוי. הקטנת גובה הפרוזדור, משמעותו בעיקר אסתטית, ובאורח זניח גם פונקציונאלית (עמ' 8 שורה 8 ושורה 15). הליקוי כאמור משתרע על כל שטח הפרוזדור, ששטחו 4.7 מ"ר, ושוויו כ- 10,000 $. את ירידת הערך בגין הקטנת גובה הפרוזדור העריך אינג' רון ב-5%, ועל כן קבע כי הפיצוי בגין ירידת הערך הינו בסך 500$.
28. אין חולק, כי גובה הפרוזדורים אינו עומד בתקן, והמסדרון נמוך בכ-4.5 ס"מ מן התקן. דבר זה מקשה על העברת רהיטים והוצאתם, כפי שהעידה גב' שדה (עמ' 27 שורה 15), מן הבחינה הפונקציונאלית וכן מהווה פגם אסתטי, שכן מבחינה ויזואלית מתקבל פרוזדור נמוך וצר (עמ' 27 שורה 14). גם אינג' רון מסכים, כי עיקר הפגימה אסתטית, שהרי לא כל יום מוציאים ומכניסים רהיטים דרך הפרוזדור. לא נראה לי אומדנו של אינג' יאסי לקביעת ירידת הערך לפי עלות שבירת התקרה והגבהתה. מלכתחילה מדובר בליקוי שאינו בר תיקון, ועל כן אין לשום את ירידת הערך הנגרמת, כאמור בעיקר בפן האסתטי, בעלות התיקון.
אומדנו של אינג' רון, כפי שהוסבר על ידו מקובל עלי, והנני פוסקת לתובעים סך של 500 $ בגין ירידת ערך בשל הקטנת גובה הפרוזדור. שווי סכום זה היה 1,684 ₪ ובצרוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד למועד פסק הדין עומד סכום הפיצוי בפריט זה על סך של 2,940 ₪".
בפסק דין זה נדחתה הטענה המוזרה של המהנדס אלי תומר לפיה מכיוון שמעל הפרוזדור יש אינטרסול אז מותר שגובהו יהיה קטן מדרישת התקנות. גובה הפרוזדור חייב להיות לכל הפחות כדרישת התקנות, 205 ס"מ ולא פחות ממידה זו בשום סנטימטר. טעות היא להקל בכך ולהוריד מהמינימום הנדרש בתקנה 2% [שהם במקרה זה 4.1 ס"מ]. טעות עוד יותר ברורה היא להפחית מהדרישה במידותיו של חלל א' בגלל צורך להשתמש בחלל ב', הצמוד לו והעלול להשפיע על מידות חלל א'...
בית המשפט היה בדעה כי הנזק בגין גובה פרוזדור במקרה זה אינו תפקודי, כי "לא כל יום מכניסים ומוציאים רהיטים דרך הפרוזדור". אף על פי כן, אף שהנזק לגרסת בית המשפט הוא רק חזותי, נפסק פיצוי בשל אי התאמה זו.
מאמר: גובה הפרוזדור
מנהלים: זכי זה בדק בעמ, צבי שטיין, עורכת דין סיון רוזן, g2002timor
-
יואל בן עזרא
- הודעות: 31
- הצטרף: 12/01/2007 - 05:10:15
- מיקום: זכרון יעקב
- יצירת קשר:
מאמר: גובה הפרוזדור
יואל בן עזרא, מהנדס אזרחי
"בן עזרא מתכננים ויועצים"
מנהל פורום "בדיקות וליקויי בנייה"
"בן עזרא מתכננים ויועצים"
מנהל פורום "בדיקות וליקויי בנייה"