שלום וברכה!
אני גר בבית משותף של 16 דיירים.
הבנין נבנה במסגרת פרויקט גדול לפני קרוב ל-25 שנים.
לבנין שלנו ולעוד 3 בניינים סמוכים אלינו הוצמדו זכויות של "זיקת הנאה" על מגרש צמוד - שבבעלות המדינה.
המגרש מיועד ברובו לחניה, אך גם המקלט שלנו בנוי על אותו מגרש (שעל בנייתו שילמנו - בזמנו - כל אחד כ-10 אלף ש"ח)
המקלט משמש מתחילתו לצורכי הציבור השכונתי.
לאחרונה התחלנו לחשוב על השקעה בשיפוץ המקלט, ואולי על השכרתו וכדומה.
השאלה שלי היא: מהן בדיוק הזכויות שלנו במקלט זה.
השאלה העקרונית היא: איך בכלל יתכן שהמקלט - המאושר לשימוש תמידי ונרחב - יכול בכלל להכנס לקטגוריה של "זיקת הנאה", שלפי החוק הגדרה זו ניתנת רק אם השימוש בו הוא ספיציפי וזניח (כזכות חניה, מעבר ודומה). וזאת בנוסף לכך שהמבנה נבנה כולו בכסף שלנו (יחד שילמנו עליו למעלה מ-600,000 ש"ח לפני כ-25 שנים!).
השאלה הספיציפית היא: האם מותר וכדאי לנו להשקיע במבנה כדי להפיק ממנו תועלת כלכלית.
השאלה המגדרית היא: מהי בדיוק ההגדרה של זכות זו שיש לנו במקלט, ואיך אנו יכולים לברר את זה. בנסח הטאבו הפרטי של הדיירים כתוב בנוגע לשטח הנ"ל - תחת הכותרת "זיקות הנאה":, כדלהלן: מהות פעולה - זיקת הנאה. מהות הזיקה - חלקה נהנית. תיאור הזיקה - לפי שטר זיקת הנאה מוצג מס' 5. בתנאי שטר מקורי - 13014/1997/10. ואילו בנסח הטאבו של המגרש הנשוא כתוב כדלהלן: הנכס נוצר ע"י שטר - 13014/1997. מיום - 12/09/1997. סוג שטר - הסדר משיטה ישנה. ותחת הכותר "בעלויות": מס' שטר - 13014/1997/1. תאריך - 12/09/1997. מהות פעולה - רישום בעלות לאחר הסדר. הבעלים - מדינת ישראל. החלק בנכס - בשלמות. ותחת הכותרת "זיקות הנאה": מס' שטר - 13014/1997/11. תאריך - 12/09/1997. מהות פעולה - זיקת הנאה. מהות הזיקה - חלקה כפופה. תיאור הזיקה - לפי שטר זיקת הנאה מוצג מס' 5. ואז כתוב פירוט המוטבים - שזה לטובת כל 4 הבניינים. אז השאלה המגדרית היא, מהו שטר 13014/1997, ומהו אותו שטר זיקת הנאה מוצג מס' 5, איך אני יכול לקבל אותו ולדעת מה כתוב בו. (וגם אחרי שאדע מה כתוב בו, בטח לא אדע עדיין את ההגדרה המשפטית המדוייקת של זה).
אשמח לשמוע מה בפיכם ומה עלינו לעשות.
בברכה
חיים
שטחי זיקת הנאה לבית משותף
מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, naftali imber
-
naftali imber
- מנהל פורום
- יצירת קשר:
Re: שטחי זיקת הנאה לבית משותף
חיימקה:
השאלה שלך משולה לכך שהייתה מכניס שתר כסף למעטפה רושם עליה את מספר השטר ומבקש ממני להגיד אם זה 20 ₪, 50 ₪, 100 או 200 ₪ ואלי זה בכלל דולר.
שטר זיקת הנאה הוא טופס סטנדרטי של הטאבו (משרד המשפטים) האומר: " שטר זה מעיד כי הבעלים דלהלן של המקרקעין המפורטים ברשימה א' מעניקים זיקת הנאה לטובת המקרקעין המפורטים ברשימה ב' שמסכימים לקבל את זיקת ההנאה בהתאם לתנאים המיוחדים המפורטים והמהווים חלק בלתי נפרד משטר זה." או נוסח דומה.
לכל המסמכים האלה יש מספור אבל ע"מ לדעת מה כתוב בהם יש להגיע לטאבו ולבקש לצלם אותם ואחרי כן ללמוד אותם.(אגב בדוק באתר של הטאבו אם ניתן להזמין את הצילום מראש).
אני גם לא בטוח שהמקלט שבנייתו מימנתם הוא אכן שלכם, ולזה צריך לעיין במסמכי היתר הבניה של המקלט.
כפי שאתה מבין זו משימה החורגת בהרבה מהמסגרת שלנו אפילו מהטעם הפשוט שבטאבו יבקשו להוכיח את זהותי כאחד מבעלי הדירות או ייפוי כוח לפעול בשמו .
השאלה שלך משולה לכך שהייתה מכניס שתר כסף למעטפה רושם עליה את מספר השטר ומבקש ממני להגיד אם זה 20 ₪, 50 ₪, 100 או 200 ₪ ואלי זה בכלל דולר.
שטר זיקת הנאה הוא טופס סטנדרטי של הטאבו (משרד המשפטים) האומר: " שטר זה מעיד כי הבעלים דלהלן של המקרקעין המפורטים ברשימה א' מעניקים זיקת הנאה לטובת המקרקעין המפורטים ברשימה ב' שמסכימים לקבל את זיקת ההנאה בהתאם לתנאים המיוחדים המפורטים והמהווים חלק בלתי נפרד משטר זה." או נוסח דומה.
לכל המסמכים האלה יש מספור אבל ע"מ לדעת מה כתוב בהם יש להגיע לטאבו ולבקש לצלם אותם ואחרי כן ללמוד אותם.(אגב בדוק באתר של הטאבו אם ניתן להזמין את הצילום מראש).
אני גם לא בטוח שהמקלט שבנייתו מימנתם הוא אכן שלכם, ולזה צריך לעיין במסמכי היתר הבניה של המקלט.
כפי שאתה מבין זו משימה החורגת בהרבה מהמסגרת שלנו אפילו מהטעם הפשוט שבטאבו יבקשו להוכיח את זהותי כאחד מבעלי הדירות או ייפוי כוח לפעול בשמו .
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים
נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים
נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
Re: שטחי זיקת הנאה לבית משותף
תודה רבה נפתלי על המענה.
לסיכום הדברים, מה שהנך מייעץ לי לעשות הוא, להשיג את המסמך המצורף לשטר זיקת הנאה - שבו מפורטים תנאי השטר - ממשרד הטאבו, וכן להשיג את היתר הבניה של המקלט, ללמוד את שני המסמכים יחד, ואז נוכל להחכים ולדעת יותר במה הדברים אמורים.
חיים
לסיכום הדברים, מה שהנך מייעץ לי לעשות הוא, להשיג את המסמך המצורף לשטר זיקת הנאה - שבו מפורטים תנאי השטר - ממשרד הטאבו, וכן להשיג את היתר הבניה של המקלט, ללמוד את שני המסמכים יחד, ואז נוכל להחכים ולדעת יותר במה הדברים אמורים.
חיים