התקנת מעלית

ייעוץ משפטי והפניה לחוקים ומאמרים בנושאי בתים משותפים, מבנים וניהולם.
בניהול עו"ד יוני לוי ועורך דין און צוק לתחומי הנדל"ן, התחדשות עירונית (תמ"א 38 ופינוי בינוי), ומשפחה.

המידע שנמסר באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי (או הנדסי) ממשי ולא מהווה המלצה לנקיטה או הימנעות מנקיטה בהליכים כלשהם (או התנהגות ספציפית).
כול מי שבוחר להסתמך על הכתוב - בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו הבלעדית ואין לכותבי ובעלי האתר אחראיות ישירה או שילוחית מכל סוג.

מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, naftali imber

שלח תגובה
מרינה 1975

התקנת מעלית

שליחה על ידי מרינה 1975 »

אני ועד בבניין בן 15 דירות. לאחרונה החלטנו להתקין מעלית. רק 9 מבעלי הדירות מוכנים להשתתף בתשלום ושאר הדיירים רק מסכימים לבניה .
השאלה: אם כל הדיירים יהיו מחוייבים לעמוד בדמי ועד היותר גבוהים בעקבות התקנת והוצאות השוטפות של המעלית?
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

Re: התקנת מעלית

שליחה על ידי naftali imber »

למרינה שלום:
הכול תלוי כיצד מתקינים את המעלית. אני מכיר בניינים בהם המעלית מגיע רק לחלק מהדירות – היא מותקנת על אחד מחזיתות הבית ויש לה חיבור רק למרפסות של אלה ששילמו, במקרה כזה יוכלו חלק מבעלי הדירות לשאת בהוצאות החזקת המעלית, למרות האמור בסעיף 59ו. לחוק המקרקעין (http://www.nevo.co.il/law_html/Law01/286_001.htm ).
אם המעלית מגיעה לכל הקומות בחדר מדרגות, למעשה גם הדיירים שלא מימנו את המעלית יוכלו להשתמש בה ולכן הם חייבים בהוצאות של המעלית, כאמור בסעיף ו. 59 (3).
אני מציע לך ללמוד את כל הסעיף, ואם יהיו לך שאלות פני אלי שוב
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים

נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
מרינה 1975

המעלית תגיעה לכל הקומות. רק סיכמנו, שנעשה מנעול, שהמפתחות יהיו רק לדיירים ששלמו.האם עדיין רק מי שמשתמש במעלית יחוייב בתשלום על החזקתה?
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

נראה לך...?
אומנם הסעיף של הוספת מעליות קובע שכל בעלי הדירות ישתתפו בהוצאות ההחזקה אבל פירוש הדבר שהמעליות הופכות לחלק של הרכוש המשותף ומותר לכולם להשתמש בה.

זה מאוד ישראלי אבל אי אפשר להחזיק במקל בשני הקצוות וגם להשתמש בו. אם תנסו לנעול את המעלית ובכל זאת להטיל על כל בעלי הדירות את העלויות שלו אפשר למצוא באותו חוק הרבה סעיפים כנגד סידור חצוף ונצלני כזה.
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?

מרינה 1975

לפי התגובה שלך, נראה כאילו מי שמשלם הוא-זה שלא בסדר. האם אתה נתקל בפעם הראשונה במעלית עם מפתח? אז בקיצור ההוצאות על מעלית, יהיו רק על משתמשים במעלית, נכון?
אתה מאוד עוזר לי בתור ועד הבית. כי יעוץ שלך מוצג לדיירים שלא יודעים מה החובות והזכויות שלהם. תודה.
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

מרינה, אם את רוצה לרמוז שיש לי היגיון הוטנטוטי, את צודקת ואני חי טוב עם זה. אבל הראש שלי אומר שאם אני רוצה רכב אני קונה לי רכב ולמה השכן שלי אמור להשתתף בדלק ובאחזקה שלו ?
אם אני מרשה לו לנסוע או להנעות ממנו מדי פעם, זה משהוא אחר. למה לי לקנות רכב ולתת גם לשכן לנסוע איתו?... בגלל שלתווך ארוך החזקה והדלק עולים על מחיר הרכב.
זה ההיגיון ההוטנטוטי שלי ואני גם יכול לבסס אותו חוקית:
"סעיף 59.ו (א) בעלי דירות שבבעלותם שני שלישים מהדירות בבית המשותף, רשאים להחליט באסיפה הכללית על התקנת מעלית ברכוש המשותף… " (חוק המקרקעין)
ואין לכם 2/3 כך שהסעיף הקובע שכל בעלי הדירות יישאו בהוצאות ההחזקה לא תופס.
הכול בגלל דייר אחד....מה לעשות?
אגב, שמת לב לקטע בסעיף האומר שבעל הדירה בקומת הקרקע לא משתתף בעלות ההתקנה, גם אם הו הצביע בעדה?

אני כבר רגיל לכך שמי שלא מסכים איתי נעלב, אבל לפחות את חייבת להסכים שהיה לי את היושר האינטלקטואלי לתת לך מהרגע הראשון את המקור החוקי לתשובה שלי.
אני לא כותב את החוקים, אני בקושי מצליח לקיים אותם.

מרינה 1975

תודה על תשובה. לא יודעת מאיזה שורה בדיוק הבנת שנעלבתי או משהו כזה. כמו שאמרתי אני לומדת ממך מה החוקים ומה מקובל לעשות בענייני החזקת בתים משוטפים. אני מסכימה איתך בהחלט ושוב זה לצורך להסביר לכל הדיירים שהעמדה שהצגת היא הנכונה.
אם כבר עוד שאלה שלא קשורה לעיניין המעלית:בדירה בקומה הרביעית(האחרונה) יש נזילה בצינור של השירותים. הדייר טוען שזה צינור משוטף ושחובת הועד לשלם על התיקון. אם זה נכון הצינור הזה עובר בארבע דירות, שמתחת בלבד. מה עושים? מי משלם?
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

מרינה, אם מישהו כותב לי "לפי התגובה שלך, נראה כאילו מי שמשלם הוא-זה שלא בסדר" אני מבין שנפגע, או נעלב או איך שתרצי לכנות זאת – לי אין מכונת כביסה למילים.

לצינור: אני מניח שמדובר בצינור ביוב, ובצנרת יש בעיה של פרשנות.
סעיף 52 לחוק מגדיר "רכוש משותף" - כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדרגות, מעליות, מקלטים, וכן מיתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסוימת.
הבעיה עם ההגדרה היא האם צנרת הביוב היא מערכת או מיתקן שלם. בד"כ נהוג לראות את מערכת הביוב כשלם עד לנקודה בה הצנרת נכנסת לדירה הבודדת. יש המפרשים את זה אחרת וה"עמוד" (צינור הביוב העולה לכל הקומות) רואים בו רכוש משותף רק של הדירות שהוא משרת בגלל הקטע בסעיף האומר המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם.

אני ממליץ לוועדים לאמץ את הפרשנות הראשונה, בגלל עקרון של משילות, כמו שאומר ראש הממשלה; ברגע שמתחילים להעביר חלקים לאחריות קבוצות של דיירים אלה או אחרות הדבר נגמר בכאוס.

מרינה 1975

תודה רבה.
שלח תגובה

חזור אל “פורום יעוץ משפטי לועד הבית ולדיירי הבית המשותף”