סכסוכי דיירים: כיצד להגיש תביעה ובאילו נסיבות
סכסוכי שכנים הם מחזה נפוץ ושכיח במחוזותינו. מאחר שדיירים בבתים משותפים מתגוררים בסמיכות ובקרבה רבה זה לזה, פעמים רבות התנהלותם היוםיומית יכולה לגרום למטרד ולאי נוחות עבור שכניהם ולהביא לוויכוחים וריבים שפוגעים באיכות החיים
סכסוכים בין דיירים יכולים להיות בין היתר בתחומים הבאים:
· מטרדי רעש או ריח שגורם אחד השכנים בבית המשותף.
· אחסון של ציוד פרטי בשטח הבניין.
· השתלטות על שטחים בבעלות משותפת.
· סכסוכים על חניה.
· תשלומי ועד בית.
על כל דייר המהווה צד לסכסוך בין דיירים לדעת כי עליו לשקול צעדיו בחוכמה ולהימנע מפעולות פזיזות ונמהרות, שעלולות להוביל להגשת תביעה אזרחית נגדו ובמקרים חמורים אף להתערבות המשטרה ולחקירה פלילית. לפיכך, בשלב הראשון רצוי ליזום פנייהכתובה אל הדייר הבעייתי ולנסות להציג בפניו את הבעיה בדרכי נועם. אם הטקטיקה הזו נכשלת, קיימים אפיקי פעולה חלופיים שיוכלו לסייע ביישוב הסכסוך.
אפשרות אחת היא פנייה לאגודה לתרבות הדיור שמעניקה שירות של ייעוץ משפטי במסגרת בוררות. הבורר דן בכל סוגי הסכסוכים שקיימים בין דיירים בבית משותף, בוחן את הסכסוך ומגיע להחלטה אופרטיבית. כדי שסכסוך יתנהל בהליך בוררות, על הצדדים להסכים לכך ולשאת בתשלום עבור השירות.
אפשרות נוספת שקיימת בידי צד לסכסוך בבית המשותף היא לבחון האם ההתנהגות המזיקה שממנה הוא סובל מהווה הפרה של הוראות תקנון הבית המשותף, המחייב את כל דיירי הבניין. כל דייר רשאי לפנות לנציגות הבית המשותף ולדרוש סיוע בפתרון הסכסוך וזאת בהתאם לתקנון המצוי של הבתים המשותפים. לפי התקנון, הנציגות יכולה לפנות ללשכת המפקח על הבתים המשותפים או לבית המשפט המוסמך כדי שיכריעו בסכסוך.
במקרה שדייר מחליט להגיש תביעה נגד דייר אחר עקב סכסוך, קיימת בידיו האפשרות להגיש תביעה למפקח על הבתים המשותפים. המפקח הוא בעל סמכות דומה לזו של שופט בבית משפט שלום, אך ההליך לפניו מתברר לרוב במהירות ובקלות ביחס להתנהלות ההליכים בבית משפט השלום, בכל הקשור לבחינת הראיות ולסדרי הדין.
המפקח הוא היחיד שמוסמך לשפוט ולהכריע בסכסוכים בנושאים הבאים:
· הוצאות הדרושות לתחזוקת הבניין וניהולו.
· הרחבות של דירות.
· חיזוק הבניין בפני רעידות אדמה.
· ביצוע התאמות ושינויים במבנה.
· מתקנים משותפים בבניין דוגמת מעליות ודודי שמש.
על פסק דינו של המפקח ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי, שבתחומו נמצא הבית המשותף. במקרים של הסגת גבול של דייר לשטחה של דירה אחרת או לרכוש המשותף, ישנה סמכות מקבילה של בית המשפט השלום. עם זאת, במקרים של בקשה להסרת מפגע סביבתי או מטרד הסמכות היא בלעדית לבית משפט השלום.
סכסוכי שכנים הם נושא מורכב וסבוך, שכולל לרוב התנגשויות בין אינטרסים וזכויות של דיירים שלא תמיד בחרו לגור יחד תחת אותה קורת גג, אך למרות זאת נאלצים לעשות זאת מכורח הנסיבות.
אם אתם סובלים מהתנהלות של שכן לבניין, פניתם אליו אך לא חל שיפור, חשוב כי תיוועצו עם עורך דין מנוסה בתחום המקרקעין והבתים המשותפים. עורך הדין ינחה וילווה אתכם בכל הקשור להתמודדות עם המצב ויחד תוכלו לגבש החלטה באשר לדרכי הפעולה האפשריות ולסיכויים בהגשת תביעה.