השפעת מגפת הקורונה על עולם סכסוכי השכנים
סכסוכי שכנים מלווים את חיינו משחר ההיסטוריה וכבר בתנ"ך, בתלמוד ובדברי חז"ל אנו רואים התייחסויות ואזכורים רבים לסכסוכי שכנים והלכות לפתרונם.
אחד היסודות המרכזיים בתורה היא המצווה "ואהבת לרעך כמוך" (ויקרא י"ט, י"ח) אך לא סתם נכתב המשפט "טוב שכן קרוב מאח רחוק" (משלי, כז, י' ו').
מי שחי בבית משותף יודע היטב שחייו יכולים להפוך לסיוט אחד גדול ומתמשך בגלל שכן עמו נמצאים בסכסוך ולא פעם אנשים פונים לערכאות משפטיות ואפילו במקרים חריגים עוברים דירה רק כדי להחזיר לעצמם מעט שלווה ושקט נפשי.
סכסוכי שכנים בעידן המודרני יכולים להיות בשלל נושאים כיד הדמיון, החל מסכסוך על חניה, רעש או ריח, דרך נזילות מים, הסגת גבול או שימוש לא סביר ברכוש המשותף.
מה בכל זאת השתנה בזמן הקורונה? כולנו נמצאים בבית יותר שעות, עובדים מהבית, נמצאים בחל"ת, הילדים לומדים מהבית והדבר הזה מייצר ומעצים חיכוכים ודברים שאולי פעם לא הפריעו לנו גורמים עכשיו לטרדה והפרעה ממשית למהלך התקין ואיכות חיינו.
גם המצב הנפשי והכלכלי שלנו מאתגר בתקופת הקורונה, אנשים שלא רגילים להיות כ"כ הרבה שעות בבית ולטפל בילדים או שקורסים תחת הוצאות ותשלומים ופתאום נמצאים בסיטואציה לא מוכרת וזה כבר שם אותנו דרוכים ולחוצים וכפועל יוצא גם העצבים עולים והסבלנות שלנו מתקצרת בהתאם.
תדמיינו לכם סיטואציה שאתם נדרשים להיכנס לישיבת זום דחופה מהעבודה ובדיוק באותו רגע השכן שלכם מלמעלה, שהוא אדם חביב ונחמד בדרך כלל בדיוק מתחיל חזרה על טרומבון, או שהילדים של השכנים למטה מכדררים בכדור ללא הפסקה ונשמעים כאילו עדר בופאלו שועט בסוואנה.
מה בכל זאת יש לעשות כשמתעורר סכסוך? ראשית, ההמלצה שלי היא לעצור רגע, לקחת דף או לפתוח קובץ חדש בוורד ולרשום בנקודות מה מפריע לנו, מה עשינו עד עכשיו כדי למנוע את ההפרעה, איך אנחנו מתנהגים והאם יש משהו בהתנהגות שלנו שהסלים את המצב?
אחרי שהעלינו את הדברים על הכתב אני מציע להתייעץ עם גורם מקצועי או עם וועד הבית ולחפש פתרונות מהעבר או מהחוק שאולי מתאימים לסיטואציה שלנו, בשלב מאוחר יותר ניתן לפנות לשכן המפריע בע"פ או בכתב בצורה מכבדת ולנסות למצוא פתרון בהסכמה. מניסיון העבר הרבה פעמים השכן המפריע לא מודע להפרעה או אדיש אליה ועצם השיחה איתו יכולה לעשות קסמים ולהחזיר את השלווה.
הבעיות הקשות בדרך כלל נובעות מאיזה כדור שלג שמתגלגל שהשכן הפריע לנו, אנחנו צרחנו עליו או הפרענו לו במשהו אחר, הוזמנה משטרה וככה נוצר סכסוך שכנים שיכול להימשך שנים ואפילו יכול להיות מלווה באלימות מילולית או פיזית ואף אחד לא באמת זוכר איך הגענו לכאן ואיך אפשר למצוא מוצא ולהחזיר יחסי שכנות תקינים ושלווה לחיינו.
הדרך שהצעתי למעלה היא דרך המלך, לרוב די בה כדי לסיים מהר סכסוכים, לייצר אמון, שיתוף פעולה ולחזור ליחסי שכנות תקינים.
ישנם כמובן מקרים חריגים, קשים יותר, טיפוסים שכל מיני שיחות וטיפול עדין לא מתאים מולם כי כולם מפחדים מהם או שכבר יותר מדי דם רע עבר בין הצדדים ואז ניתן בעזרת אנשי מקצוע ובהסכמת הצדדים לנהל תהליך של גישור או בוררות.
במקרים של חוסר תקשורת ואפס הסכמות ובלית ברירה צריך כבר להתנהל מול אותו שכן משפטית, לשלוח מכתבי התרעה מעו"ד ואפילו להגיש תביעות ובקשות לצווים בפני הערכאות המתאימות, בדרך כלל אצל המפקחת על רישום המקרקעין באזור המגורים אך לעתים גם בבתי המשפט השלום או המחוזי לפי העניין.
אם אתם או מישהו יקר לכם נמצא במצב של סכסוך שכנים, מרגיש שחי בסיוט מתמשך שגוזל לו המון זמן ואנרגיה, אף פעם לא מאוחר לפנות לייעוץ משפטי ולקחת את הצעד הראשון לקראת פתרון.
הכותב הוא עו"ד, מגשר ובורר מוסמך- מומחה למקרקעין וסכסוכי שכנים, מומחה לנושאי הבית המשותף ואחזקתו.
נייד: 050-6688388
אימייל: haimcohen.law@gmail.com
אתר אינטרנט: hc-law.co.il