מאמר מאת אתי שורצמן - ריענון הגן בעונת האביב

פורום פתוח בנושאי גינון / אגרונומיה. בניהול אהרון ברגר, B.s.c, אגרונום מומחה למדעי צמחי בית וגן.

מנהלים: אהרון ברגר אגרונום, אהרון ברגר

שלח תגובה
Arbelduff

מאמר מאת אתי שורצמן - ריענון הגן בעונת האביב

שליחה על ידי Arbelduff »

ריענון הגן
מאת: אתי שורצמן, מעצבת גינות.

האביב כבר כאן, וזה הזמן לרענן את הגינה שלנו ולשתול בה צמחים חדשים. אבל סוף מעשה במחשבה תחילה. נתחיל בתכנון ועיצוב הגינה ...

איך ניגשים לעיצוב גינה?

כדאי לבחור אופי לגן ולשתול בו רק בצמחים שמתאימים לאופי הגן. רצוי שחלק מהצמחים יחזרו בגן בכמה מקומות שונים, כי זה יוצר תחושה של סדר נעים ושל היכרות. אם יוצרים גושי צמחיה (וזה כדאי, שוב כדי ליצור תחושת סדר) – כדאי שהגושים יהיו בגדלים שונים. ככל שצבע הפריחה והעלווה חזק יותר, כך יהיה הגוש קטן יותר. כשאני מדברת על סדר, אין הכוונה לכך שכל הצמחים יסתדרו בשלשות למסדר המפקד, וגם לא לגן צרפתי מהוקצע, אלא לתחושה שיש איזו יד מכוונת בגן ולא סתם גיבבנו צמחים מכל הבא ליד. גושים וחזרתיות יתנו תחושה כזו. ואין הכוונה לגוש צמחייה של 10 מ"ר אלא לשתילת כמה צמחים מאותו סוג ומין ביחד (3 עד 10 צמחים). להדגשת פריחה מסויימת, כדאי לשתול את הצמח על רקע צמחים ירוקים. תחשבו על ורד בורדו על רקע ירוק לעומת אותו ורד על רקע פרחים בציבעי ורוד-סגול-צהוב.

תחשבו על התאמת צבעים וטקסטורות. במשתלה אפשר להניח את העציצים השונים זה ליד זה ולראות התאמה, למרות שהשתילים קטנים וכ"א יגיע לגודל אחר.
אפשר לקטוף ענפים מגינות שכנות ולבדוק את התאמתם לצמחים או לצבע קירות הבית – בעדינות לא לחסל גינות שלמות! עצים או צמחים פיסוליים כדאי למקם בתוך פינות ולא מחוץ להן, זה נראה יותר טוב. ועוד טיפ עיצובי אחרון: אם שותלים קבוצת צמחים רצוי שהם יהיו במספר אי זוגי, ובייחוד יש להעדיף 3 צמחים על פני 2 (מאותם שיקולים של בחירת מס' הוורדים באגרטל – לא ברור למה, זה פשוט עובד).



איך בוחרים שתילים במשתלה?

כדאי לקנות במשתלה מקצועית ואיכותית אפילו אם היא יקרה יותר. במשתלה איכותית השתילים יהיו איכותיים יותר, והמידע על הצמחים אמין ומלא יותר.
יש לשים לב שהשתיל בריא: לוודא שאין עליו כתמים או חרקים לא מוסברים, סלסול עלים וכו'. בנוסף, עדיף לבחור צמח שמוציא כבר עלים/ענפים קטנים חדשים. עדיף לבחור צמח קטן יחסית לאחיו כי יש להניח שהוא חדש יותר במשתלה ולכן לא פיתח יותר מידי שורשים עבור המיכל שלו. ולבסוף, יש להביט בתחתית המיכל – עדיף לבחור בצמח ששורשיו לא מציצים החוצה. בחירה כזו תעזור לצמחים להיקלט.


בחירת עצים: בנוסף על הכללים שפירטתי, יש לבחור בשתיל בעל גזע ישר ככל האפשר, ללא זיזים (ענפים שנגזמו והותירו אחריהם "ענפון" קטן), בעל עלים ירוקים ורעננים. גובהו – לא יותר מפי 10 מגובה המיכל שלו.

תהליך השתילה:

חופרים באדמה בור גדול יותר מהמיכל בו שתול השתיל, ומוסיפים לבור קומפוסט. מוציאים את השתיל מהמיכל. אם יש שורשים שסובבים סביב המיכל בכמה מעגלים או התקפלו על עצמם, יש ליישרם או לקרוע בעדינות בכמה מקומות. עכשיו מעמידים את השתיל במרכז הבור וממלאים את הבור באדמה. בסוף התהליך בסיס הצמח צריך להיות מכוסה כולו באדמה. יש להקפיד שגובה פני האדמה בייחס לגבעול/גזע יהיה בדיוק כמו שהיה בעציץ: אין לקבור את הצמח ואין להשאירו בולט. אפשר לתמוך בצמחים הזקוקים לכך ע"י ענף או מקל.
משקים את השתיל בשפע מים. במשך השבועיים-שלושה הבאים יש להקפיד על קרקע לחה אך לא רטובה מידי.

אם שותלים עץ מועתק – יש לוודא שלא נוצרו כיסי אוויר: אפשרות אחת היא למלא את בור השתילה במים לפני השתילה, כך שנשתול את הצמח ב"בריכה" קטנה, ואז לשתול לפי ההוראות שלעיל. כך ייוצרו פחות כיסי אוויר. אפשרות שנייה היא להציף את השתיל במים ולדקור את הקרקע סביבו במקל כדי שמים ואדמה יישפכו לכיסי האוויר שייפתחו ע"י הדקירה. (כיסי אוויר הם בועות אוויר גדולות שנכלאות בתוך האדמה. שורשים שנתקלים בבועת אוויר – נקטמים).

הערות:

לצמחים שונים מועדי שתילה שונים, חשוב לשתול רק במועד המתאים. ירוקי עד ונשירים מותנים יישתלו עפ"י רוב באביב-קיץ, דקלים בסוף הקיץ, נשירים בסוף החורף (אפשרי חשופי שורש) ומחטנים בחורף.
אין לשתול במזג אוויר קיצוני (חום או קור).
יש להביא בחשבון תמותה של כ- 10% מהצמחים לאחר השתילה.


אתי שורצמן
eti.gardens@gmail.com


למאמרים נוספים בנושא בתים ומבנים: www.batim.org.il/articles
שלח תגובה

חזור אל “פורום גינון ואגרונומיה - תכנון / עיצוב / הקמת / אחזקת גינות”