חוק בתים משותפים-זיקת הנאה.

ייעוץ משפטי והפניה לחוקים ומאמרים בנושאי בתים משותפים, מבנים וניהולם.
בניהול עו"ד יוני לוי ועורך דין און צוק לתחומי הנדל"ן, התחדשות עירונית (תמ"א 38 ופינוי בינוי), ומשפחה.

המידע שנמסר באתר אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי (או הנדסי) ממשי ולא מהווה המלצה לנקיטה או הימנעות מנקיטה בהליכים כלשהם (או התנהגות ספציפית).
כול מי שבוחר להסתמך על הכתוב - בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו הבלעדית ואין לכותבי ובעלי האתר אחראיות ישירה או שילוחית מכל סוג.

מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, naftali imber

שלח תגובה
HANA10

חוק בתים משותפים-זיקת הנאה.

שליחה על ידי HANA10 »

שלום,,
מצורף חוק בתים משותפים ( זיקת הנאה) , בהקשר לשאלתי שנשאלת בסוף טכסט החוק, והיא :
המשך ישמוש במקלט לאחר 28 שנים לאיחסון בימי רגיעה.
----------------------------------------------------------------

הגדרתה של זיקת הנאה, על פי ס' 5 לחוק המקרקעין: חוק המקרקעין התשכ"ט-1969-"זיקת הנאה היא שעבוד מקרקעין להנאה שאין עימה זכות להחזיק בהם". (להלן: "חוק המקרקעין").

למעשה, מדובר בזכות לעשות שימוש או ליהנות ממקרקעין, ללא זכות החזקה בהם, וגם בדרך כלל ללא כל תשלום מה

זיקת הנאה יכולה להתגבש בארבע דרכים:

זיקה מכוח הסכם,

זיקה מכוח שנים,

זיקה מכוח דין וזיקה מחמת כורח.

הדרך הנפוצה, או זו המקימה את מרב המחלוקות הינה - "זיקת הנאה מכוח שנים".!!!!
------------------------------------------------------------------------------------

להלן דוגמא מן הפסיקה - במקרה דנן בהמ"ש המחוזי בי-ם הצהיר על זיקת הנאה בת רישום מכוח שניםנ הנה של הזכות. לדיירים בבית משותף.

על פי ס' 94 לחוק המקרקעין, "מי שהשתמש בזכות הראויה להוות זיקת הנאה במשך 30 שנים רצופות רכש את הזיקה הוא רשאי לדרוש רישומה".

במקרה דנן בית המשפט בחן האם היה השימוש במשך 30 שנים רצופות!!!!

. שכן, מבין בעלי הדירות רק דיירת אחת עשתה שימוש בבניין במשך התקופה הנ"ל.

הנתבעים טענו מנגד כי אף אחד מדיירי הבניין לא הוכיח שימוש רציף במשך שלושים שנה ועל כן אין הם זכאים לרשום את זכות המעבר כזיקת הנאה.

בית המשפט פסק, בהסתמכו על הוראות ס' 92 לחוק המקרקעין, כי זיקת ההנאה הנדונה היא לטובת סוג של בני אדם, דיירי הבניין. מאפיין זיקה זו הוא היותה שייכת לסוג, לקבוצה הבלתי מוגדרת, ועל כן הכרחי לבחון התגבשותה, לגבי הסוג, הקבוצה.

המסקנה המשפטית היא כי הדיירים, כקבוצה, השתמשו במעבר במשך 30 שנים הנדרשות בחוק. על כן, הדיירים עומדים בתנאי החוק, והם יכולים לטעון לקיומה של זיקת הנאה מכוח שנים.שלום,

ופרוט שאלתי הוא שאלתי היוא:
------------------------------------

מקום הבנין !!!! אני מאחסנת דברים בודדים במקלט הבית ( מקלט גדול ויפה) באופן מסודר ומוקפד, סמוך לקירות , נקי ומאוורר.
כמה כסאות , כמה קרטונים וכ'ו.
לאף שכן לא אכפת, ובנוסף לי - כמה שכנים מאחסנים גם הם דברים- וגם בצורה נאותה ומוקפדת עד מאד.מנקים פעם בשבוע, מרססים פעם בשנה וכ'ו.
הדירות שמאחסנות מהוות 39% מהבנין.
- כך התנהלנו 28 !!! שנים.
כל הדיירים איכלסו את הבנין באותו מועד- לפני 28 שנים.
לאחרונה נכנס בעל דירה 1 חדש לבנין ( ס'ה יש 7 דירות בבנין).

ובכיוון שהמקלט רכוש משותף ולכשהגיע ראינו אם מי יש לנו עסק- ( אתנסח בזהירות- לא מה שנקרא האדם הסביר), טרחנו לכנס אסיפת דיירים לנושא איחסון המקלט- וכל הדיירים כולל הוא ! חתומים עליו כאסמכתא.
ועכשיו - שינה את דעתו.

הנ'ל שיכנע גם את בעלי דירות שאינן מאחסנות שהן -61% - רוב ( מפחדים ), באספת דיירים שתתקיים בקרוב ( לכן אודה אם תשיב לי מהר ככל האפשר ) :
וברצונו לחייבנו בה לפנות את המקלט לחלוטין מכל חפץ.
הסכמנו לחתום לו שבמידה והמקלט יצטרך לשמש למטרתו- כמקלט- נפנה הכל ובמיידית עפ'י חוק העזר העירוני ופקוד העורף שלהלן :.
לא עזר מאומה- הוא בשלו, ויש לו כאמור רוב של 61%.

הראנו לו את תשובת פיקוד העורף וחוק העזר העירוני שקיבלנו , שלהלן :
--------------------------------------------------------------------------------------

שלום,
תודה על פנייתך, ולהלן המענה :

בימי שגרה, עפ'י חוק פיקוד העורף ןחוק העזר העירוני ניתן להשתמש במרחבים המוגנים לאיחסון חפצי הדיירים או לפעילויות שונות, בתנאי שאלה לא ייפגעו ביעודו המקורי ויהיו ניתנים לפינוי מהיר בשעת חירום.

נשמח לעמוד לשירותך בכל עת.

בברכה,

פיקוד העורף

4.8.09
----------------------------------------------------------------------------------------
שאלתי היא:
1. אם זה הנוהג מקום הבנין ( 28 שנה !!! ), אין לנו חזקה/ זיקת הנאה, באופן השימוש בנ'ל.
2.האם 61% מספיק לפנותינו למרות ה-28 שנים של זיקת הנאה???
3. ידוע לי שיש פעולות שמצריכות למעלה מ-61% . האם אולי למזלינו זה אחד מהמקרים גם ללא חוק זיקת ההנאה הנ'ל? או לחילופין- זיקת ההנאה הקובעת ולא הרוב באסיפת דירים.
האם יש מצב שה-28 שנים שלנו של נוהג קבוע/ זיקת הנאה .......כמעט שנות דור.......
יעמדו מול ה-61 % שלו ?

אנא, הסר נא בידע המשפטי שלך ובניסיונך בסיכסוכי- דיירים את הגחמה הנ'ל של שכן רשע מעל ראשינו.
ומצא לנו בטובך מענה לנ'ל או מהנתונים שליקטתי באינטרנט לבעיה או שמידע טניסיון אישי., היות ולטוב לבו אין לנו מה לפנות.
ואודה מאד באם תשובתך תנוסח כך- שאוכל להציגה בפניו.

בתודה מראש
ובכבוד רב
אסתר שטיין
כתובת מיל למענה: XVZC10@WALLA.COM
11/8/2009
----------------------------------------------------------------------
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

שליחה על ידי naftali imber »

לאסתר שלום:
אינטרנט היא כלי עזר בעבודה משפטית, אבל צריך גם לחפש באופן יסודי לפני שנתלים בדבר.
למשל זיקת הנאה מכוח שנים מותנית בהיעדר אלטרנטיבה,
אתם יכולתם לאכסן את החפצים בבית.
תשובת פיקוד העורף היא מימית : "מה זה שלא יפגעו בייעודו המקורי ויהיו ניתנים לפינוי מהיר"
בעמי אני יושב, וראיתי מקלטים מסודרים רק במקום שיש ועד קשוח שמחזיק את כולם בגרון.
אני מציע שתסמנו קטעים ברצפה לאחסון לכל דייר, עם פס לבן, בגודל שיאפשר בחרום לכולם להיכנס למקלט עם כיסה, ולעבור בין האנשים.
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים

נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
HANA10

שליחה על ידי HANA10 »

שלום,

תודה עבור המענה חד הלשון.

יחד עם זאת אודה באם תפנה אותי ו/או שליחת קובץ- היכן כתוב שהאיחסון מותר בהעדר אלטרנטיבה - בחוק זיקת הנאה.
חיפשתי " קשות " כמצוותך - ולא מצאתי בדל של רמז לנ'ל.
מצאתי רק ששימוש של 30 שנה ברצף - נחשב לזיקת- הנאה ללא סייגים.

בתודה מראש
וסוף שבוע טוב

אסתר שטיין.

מייל XVZC10@WALLA.COM
----------------------------------------------------------------------
.
naftali imber
מנהל פורום
יצירת קשר:

שליחה על ידי naftali imber »

לא כל האתרים של פסקי דין פתוחים לכולם. קיימות רשתות שהגישה אליהן מיועדת לבעלי מקצוע וכרוכה בתשלום ויש גם ספרות מקצועית.
את ניתלת בזיקת הנאה, אבל כפי שכתבתי לך יש מגבלות לזיקת הנאה; למשל אנשים עברו דרך שביל משך שלושים שנה וכאשר הדבר הגיע לבית המשפט לא הכירו בזיקת הנאה שלהם מאחר והוכח שאפשר היה ללכת דרך שביל אחר, ארוך יותר, אבל אפשרי. כהיקש מזה כתבתי לך שאת החפצים יכולתם לאכסן בדירותיכם.

זאת ועוד, את כותבת ששלושים שנה מקנים זיקת הנאה, אבל אתם השתמשתם רק 28 שנים, חסרים לך שנתיים! משפט זה לא דבר סתמי, ובסופו של דבר יהיה עליכם לשכנע שופט.

אין לי עניין לרמות אותך, ואני לא מרשם פסקי הדין, בגוגל לבד תוכלי למצוא כעשרים אלף מאמרים על זיקת הנאה – אני מסופק שלמרות שחיפשת "קשה" כדבריך, קראת אפילו 10 % מהחומר.
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים

נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
שלח תגובה

חזור אל “פורום יעוץ משפטי לועד הבית ולדיירי הבית המשותף”