מאמר מאת דר' נפתלי אימבר - הכנת את ביתך לחורף? מאמר 2 בסידרה

פורום פתוח בנושאים הנוגעים לניהול / אחזקת בתים, ועד בית, חברות ניהול וכו'.

בניהול יואב לוי - מנכ"ל משותף בחב' Easy House ניהול בתים.

מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, razadv

שלח תגובה
שחר כהן פורטל בתים
מנהל מערכת הפורומים של "בתים"
הודעות: 229
הצטרף: 15/01/2006 - 17:23:05
יצירת קשר:

מאמר מאת דר' נפתלי אימבר - הכנת את ביתך לחורף? מאמר 2 בסידרה

שליחה על ידי שחר כהן פורטל בתים »

הכנת את ביתך לחורף?

אלה שקראו את המאמר הקודם יזכרו שפתחתי אותו בפרפראזה למטבע לשון מימים עברו – הכן רכבך לחורף, הכן ביתך לחורף (את כתבה מס' 1 בסדרה תמצאו כאן: http://www.batim.org.il/articles/articles_winter.html . לכתבה ה-3 בסדרה וכתבות נוספות עיינו בדף הכתבות של אתר האיגוד לניהול בתים: http://www.batim.org.il/articles).

הימים עברו, החורף הגיע ומטבע הלשון ממשיך להיות נכון, גם לרכב וגם לבית.
הגשמים כאן ואני בטוח שיותר מאחד לא רווח נחת מהגשם, לפחות אותם האלה שמוצאים את המים בתוך הבית – ולוא דוקא בברז, אלא על הקירות או בתקרה.


רטיבות בתוך הבית מופיעה בדרך כלל בשלוש צורות: א) כתמים שחורים על פני הקיר או התקרה. ב) כתמים של מים – גוון צבע הקיר נהיה כהה יותר, ו/או טפטוף ג) כתמים חומים בהירים, או בגוונים שונים של חום המלווים בהתקלפויות צבע ו/או התפוררות טיח.

השחורים תחילה
(אנא אל תייחסו לבחירתי כל משמעות חברתית, צורה א' של הכתמים שונה מ-ב' ו-ג' לא רק בצבע אלא במקור הרטיבות וזו הסיבה לבחירה).

הרבה פעמים נתקלתי באנשים הנלחמים ברטיבות שעל הקירות, בייחוד על קירות ותקרות חיצוניים, על ידי מריחת חומרים משוכללים על קירות החוץ, מבחוץ ומבפנים; ע"י חידוש זיפות גג, חידוש איטום חלונות או החלפת החלונות, ומיני פתרונות משוכללים פחות או יותר.

לאכזבתם בהרבה מקרים הם מגלים שהפתרונות לא עזרו, ואותם כתמים שחורים ומכוערים חזרו להופיע שוב "בגלל שרימו אותם ועשו להם עבודה לא טובה". והדבר קורה בעיקר בימים קרים וגשומים כמו עכשיו.


ובכן, אם בעל המקצוע ראה את הכתמים השחורים והמליץ על טיפולים כמו מריחת סיליקון מחוץ לקירות או דברים דומים, אכן הוא רימה; או כפי שזה קורה הרבה, "בעלי המקצוע" הם חאפרים שחושבים שיודעים.

אני רוצה להבהיר נקודה זו הבהר היטב: כתמים שחורים על קירות, מבלי שיופיעו קילופי צבע או התפוררות טיח, לא נובעים מחדירת מים מחוץ לבניין כלפי פנים אלא מעיבוי אדי מים מהאוויר שבחדר, והיווצרות פטרייה; הכתמים השחורים הם פיטריות חיות.


תופעת עיבוי המים
עיבוי מים מהאוויר זו תופעה נפוצה למדי, אך אנו לא מודעים לה. כאשר נשאלתי על כתמים שחורים, מיד היית מברר אם יש תינוק בבית? אם מייבשים כביסה באותו חלל, חדר או מרפסת כביסה; האם מדובר במקלחת? ולפני שהיו מסבירים לי הייתי מתנבא בידענות: זה קיר חיצוני, ואם אתם גרים בקומה העליונה זה ליד או על התקרה! אכן.

הבנת תהליך העיבוי זה תנאי בסיסי, לא רק להפגין את אותה ידענות, אלא – וזה החשוב, להיפטר מהכתמים השחורים אחת ולתמיד.

אוויר, כל אוויר, נושא עימו אחוז מסוים של אדי מים. ככל שהאוויר חם יותר הוא יכול לשאת יותר מים. כאשר אותו אויר החם, או המחומם ע"י תנור בחדר, בא במגע עם פני שטח קר של קיר חיצוני או זכוכית של חלון, הוא מאבד חלק מכושר נשיאת המים ומניח את המים על אותו השטח. שוב: האוויר שבא במגע אם שטח קר מאבד חלק מכושר נשיאת המים, ומניח את אותם מים שנשא על פני השטח הקר.

כולנו מכירים את התופעה של חלון המכונית המכוסה אדי מים. לקירות קורה משהו דומה, רק שטיח הקירות סופג את המים ולא מרגישים בנוכחותם; כאשר הרטיבות מגיעה לסף מסוים מתפתחות במרקם הטיח פיטריות. לפיטריות האלה צבע שחור. אלה הכתמים השחורים והמכוערים.

מדוע דיברתי על קירות חיצוניים ותקרות בקומה העליונה? מאחר ואלה הקירות הקרות ביותר בכל מבנה ושם האוויר מטיל את מימיו – תרתי משמע.

כיצד מונעים את היווצרות הפטריות?
פתרון אחת הוא הנמכת אחוז הלחות בחלל החדר, גם אם זה קצת פחות נוח (בחדר יותר יבש מרגישים יותר את הקור). לא לייבש כביסה, לאוורר מספר פעמים ביום את החדר וכולי.

הפתרון האולטימטיבי הוא הוספת בידוד לחלק הפנימי של החדר. זו עבודה לבעלי מקצוע, אבל עבור הנועזים שביניכם זה נעשה כך: מחברים לקיר פסי מתכת להוספת לוחות גבס, מצמידים לקיר כריות בידוד תרמי או לוחות פוליאטילן מוקצף (קלקר), מצפים את הכל ביריעת פוליאטילן (ניילון) על מנת לחסום את הלחות שבחדר מלהגיע לקיר החיצוני, מכסים בלוחות גבס וגומרים במרק וצבע.(קיימים חילוקי דעות אם חסימת הלחות צריכה להיעשות מהצד הפנימי או החיצוני של הבידוד התרמי. לאלה שהתכוננו להגיב אוכל לציין שייצרן היריעות ממליץ לשים משני הצדדים)

פתרון זה גונב כמה סנטימטר מנפח החדר וגם עולה כסף – כסף שנחסך, לפחות בחלקו, ע"י הורדת עלויות הקירור והחימום של אותו חדר בעתיד.

עבור אלה שמוכנים להסתפק בשינויי אורך חיים נותר רק להסביר שאת הכתמים אפשר להוריד בעזרת סמרטוט תבול באקונומיקה. בחנויות חומרי בניין אפשר לקנות חומר מיוחד בשם מסחרי "פונגיצק" הוא יותר יעיל מאקונומיקה, השתמשו בו לפי ההוראות שעל גבי האריזה.

לאחר הסרת הכתמים אפשר לצבוע את הקירות בצבע אקרילי מיוחד נגד פיטריות – שימנע הופעתן מחדש.



חורף נעים, ויבש!

נפתלי אימבר
אחזקת מתקני תעשיה - בתים משותפים – שיקום מערכות מתקדמות – שיקום פירי סילוק זבל.
Imber-n@zahav.il
למאמרים נוספים בנושאי בית משותף: http://www.batim.org.il/articles
שלח תגובה

חזור אל “פורום ניהול / אחזקת בית משותף”