בבנין 6 דיירים, 3 מנותקים מההסקה המרכזית, ו 3 מעונינים להמשיך ולהפעיל אותה.
מה הדין לגבי עלויות אחזקה ותיקונים של מערכת ההסקה המרכזית, האם העלות מתחלקת על כל 6 הדיירים, או רק על הדיירים המשתמשים?
מה דין עלויות הסולר?
האם תיקו בבנין יכול להשבית את המערכת של ההסקה ?
תודה,
אחזקת הסקה מרכזית
מנהלים: יואב לוי, און צוק עורך דין, razadv
-
naftali imber
- מנהל פורום
- יצירת קשר:
לנפרי שלום:
החוק לא מעלה בכלל את האפשרות של אי הפעלת המערכת. זה נוגד את סעיף 58 לחוק המקרקעין, תוכל לקרוא אותו ב: http://www.batim.org.il/MekrkeinLow.htm
סעיף 59 מחוק המקרקעין קובע
הינתקות ממערכת חימום מרכזית (תיקון התשמ"ח)
59ב. (א) בעל דירה רשאי להינתק על חשבונו מהמערכת המרכזית לחימום מים או להסקה (להלן - המערכת המרכזית), ללא הסכמת בעלי הדירות האחרים, ובלבד שאם המערכת המרכזית משולבת לחימום מים ולהסקה לא יהיה רשאי להינתק מאחד מהם בלבד; אין בהוראה זו כדי לגרוע מהוראת סעיף 2 לתקנון המצוי שבתוספת לחוק.(http://www.batim.org.il/MekrkeinLow.htm
(ב) שר האנרגיה והתשתית יקבע בתקנות, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מהי הינתקות לענין סעיף זה, מה התנאים המאפשרים הינתקות ובאילו תנאים היא תבוצע.
(ג) הינתקות כאמור בסעיף קטן (א) לא תגרע מזכויותיו של בעל
הדירה במערכת המרכזית שניתק ממנה, ולא תפטור אותו מהחובה לשאת בהוצאות
הדרושות להחזקתה התקינה.
(ד) שר המשפטים, בהתייעצות עם שר האנרגיה והתשתית ובאישור
ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, יקבע בתקנות הוראות בענין תשלום הוצאות כאמור בסעיף קטן (ג) שישלם בעל הדירה שניתק מהמערכת המרכזית, וכן בענין חלקו בהוצאות השוטפות להפעלת המערכת המרכזית, בהביאו בחשבון את שיעור הגידול בהוצאות אלה שנגרם לדיירים האחרים, כתוצאה מההינתקות.
התקנות פורסמו ב-91 , הן סיפור ארוך, אבל בקיצור:
בעל דירה שהתנתק מהמערכת המרכזית בבית משותף ישא בתשלום כל ההוצאות הכרוכות בהינתקות לרבות עלות השינויים הדרושים במיתקנים , את הבודק שהועד צריך להזמין לפי הוראות תקנון המקרקעין.
הדייר שהתנתק ישא בהוצאות ההחזקה של המערכת המרכזית, כולל תיקונים
והחלפת מיתקן.
המתנתק ישתתף בהוצאות השוטפות להפעלת המערכת המרכזית, באחוזים מהתשלום שהיה צריך לשלם אילולא התנתק,כלהלן:
א. אם המערכת היא רק להסקה 40%
ב. אם המערכת היא רק לחימום מים 25%
ג. אם המערכת היא משולבת, לחימום מים ולהסקה 35%
ד. חישוב ההשתתפות של המתנתק באחוזים כאמור יהיה על בסיס המחיר של כמות הדלק הדרושה להפעלת המערכת המרכזית לכל הדירות בבית.
מי שהתנתק לפני תחילתן של תקנות אלו (התשנ"א-1991), ומילא אחר הוראת תקנה 5 לתקנות המקרקעין (תנאים להינתקות), ישא בהוצאות על פי תקנות אלו מיום שהתנתק או מיום תחילות של חוק המקרקעין (תיקון מס.10), התשמ"ח-1987, לפי המאוחר ביותר.
(ב) הסכימו המתנתק ובעלי הדירות האחרים בבית המשותף לפני תחילתן של תקנות אלה, על שיעור ההשתתפות של מתנתק בהוצאות, או קבע המפקח או בית משפט מוסמך את שיעור ההשתתפות כאמור, יהיה תוקפה של הסכמה או של קביעה כאמור עד יום תחילתן של תקנות אלה, וממועד זה ואילך יחולו הוראות תקנות אלה, זולת אם הסכימו המתנתק ובעלי דירות האחרים, ביניהם, אחרת.
הייתי אומר שלא ממש כדאי להתנתק
החוק לא מעלה בכלל את האפשרות של אי הפעלת המערכת. זה נוגד את סעיף 58 לחוק המקרקעין, תוכל לקרוא אותו ב: http://www.batim.org.il/MekrkeinLow.htm
סעיף 59 מחוק המקרקעין קובע
הינתקות ממערכת חימום מרכזית (תיקון התשמ"ח)
59ב. (א) בעל דירה רשאי להינתק על חשבונו מהמערכת המרכזית לחימום מים או להסקה (להלן - המערכת המרכזית), ללא הסכמת בעלי הדירות האחרים, ובלבד שאם המערכת המרכזית משולבת לחימום מים ולהסקה לא יהיה רשאי להינתק מאחד מהם בלבד; אין בהוראה זו כדי לגרוע מהוראת סעיף 2 לתקנון המצוי שבתוספת לחוק.(http://www.batim.org.il/MekrkeinLow.htm
(ב) שר האנרגיה והתשתית יקבע בתקנות, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מהי הינתקות לענין סעיף זה, מה התנאים המאפשרים הינתקות ובאילו תנאים היא תבוצע.
(ג) הינתקות כאמור בסעיף קטן (א) לא תגרע מזכויותיו של בעל
הדירה במערכת המרכזית שניתק ממנה, ולא תפטור אותו מהחובה לשאת בהוצאות
הדרושות להחזקתה התקינה.
(ד) שר המשפטים, בהתייעצות עם שר האנרגיה והתשתית ובאישור
ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, יקבע בתקנות הוראות בענין תשלום הוצאות כאמור בסעיף קטן (ג) שישלם בעל הדירה שניתק מהמערכת המרכזית, וכן בענין חלקו בהוצאות השוטפות להפעלת המערכת המרכזית, בהביאו בחשבון את שיעור הגידול בהוצאות אלה שנגרם לדיירים האחרים, כתוצאה מההינתקות.
התקנות פורסמו ב-91 , הן סיפור ארוך, אבל בקיצור:
בעל דירה שהתנתק מהמערכת המרכזית בבית משותף ישא בתשלום כל ההוצאות הכרוכות בהינתקות לרבות עלות השינויים הדרושים במיתקנים , את הבודק שהועד צריך להזמין לפי הוראות תקנון המקרקעין.
הדייר שהתנתק ישא בהוצאות ההחזקה של המערכת המרכזית, כולל תיקונים
והחלפת מיתקן.
המתנתק ישתתף בהוצאות השוטפות להפעלת המערכת המרכזית, באחוזים מהתשלום שהיה צריך לשלם אילולא התנתק,כלהלן:
א. אם המערכת היא רק להסקה 40%
ב. אם המערכת היא רק לחימום מים 25%
ג. אם המערכת היא משולבת, לחימום מים ולהסקה 35%
ד. חישוב ההשתתפות של המתנתק באחוזים כאמור יהיה על בסיס המחיר של כמות הדלק הדרושה להפעלת המערכת המרכזית לכל הדירות בבית.
מי שהתנתק לפני תחילתן של תקנות אלו (התשנ"א-1991), ומילא אחר הוראת תקנה 5 לתקנות המקרקעין (תנאים להינתקות), ישא בהוצאות על פי תקנות אלו מיום שהתנתק או מיום תחילות של חוק המקרקעין (תיקון מס.10), התשמ"ח-1987, לפי המאוחר ביותר.
(ב) הסכימו המתנתק ובעלי הדירות האחרים בבית המשותף לפני תחילתן של תקנות אלה, על שיעור ההשתתפות של מתנתק בהוצאות, או קבע המפקח או בית משפט מוסמך את שיעור ההשתתפות כאמור, יהיה תוקפה של הסכמה או של קביעה כאמור עד יום תחילתן של תקנות אלה, וממועד זה ואילך יחולו הוראות תקנות אלה, זולת אם הסכימו המתנתק ובעלי דירות האחרים, ביניהם, אחרת.
הייתי אומר שלא ממש כדאי להתנתק
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?
נפתלי אימבר - ניהול ואחזקת מבנים בצפון בורר בעינייני ועד הבית וסכסוכי שכנים
נ.ב - המידע שנמסר בפורום אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ממשי
התנתקות מהסקה
הכל נכון, אבל אנחנו כרגע 3 בעד הפעלה ו 3 נגד, מה עושים במקרה של תיקו בענין?
האם אנחנו יכולים להסכים להפעלה בתנאי שירשמו שאנו לא משלמים על הסולר?
בכל מקרה למקרה שיהיו תיקונים, דייר רביעי נוסף לא מעוניין להשקיע במערכת הישנה,
ברוב של 4 מול 2 אפשר להחליט באסיפת דיירים כי לא מתקנין את ההסקה המרכזית?
תשובותיך עזרו לי מאוד,
אשמח לקבל עזרתך שוב,
האם אנחנו יכולים להסכים להפעלה בתנאי שירשמו שאנו לא משלמים על הסולר?
בכל מקרה למקרה שיהיו תיקונים, דייר רביעי נוסף לא מעוניין להשקיע במערכת הישנה,
ברוב של 4 מול 2 אפשר להחליט באסיפת דיירים כי לא מתקנין את ההסקה המרכזית?
תשובותיך עזרו לי מאוד,
אשמח לקבל עזרתך שוב,
-
naftali imber
- מנהל פורום
- יצירת קשר:
נפרי נפרי, לקרוא הכל, בחייך!
את תשובתי התחלתי מסעיף 58 לחוק, שקובע:
58. (א) בעל דירה חייב להשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו
של הרכוש המשותף ולהבטחת השירותים המחוייבים על פי דין או המקובלים
על פי הנוהג, הכל בהתאם לחלקו ברכוש המשותף, זולת אם נקבע בתקנון
שיעור-השתתפות אחר.
לענין זה, "החזקה תקינה" - שמירה על מצבו של הרכוש המשותף
כפי שהיה בעת גמר הבניה, לרבות שיפורים שבוצעו בו לאחר מכן בהסכמת
בעלי הדירות. (ההדגשה שלי)
זה החוק, לא הצבעה במתנ"ס.
יתכן ותצטרכו לתבוע מישהו אבל אני הייתי מתחיל בזה שקורא את החוק, מדפיס ומחלק לכל הדיירים את החלק הרלבנטי, שבעצם כתבתי לך כבר הכל, ומודיע שמי שלא רוצה תוגש נגדו תביעה.
את תשובתי התחלתי מסעיף 58 לחוק, שקובע:
58. (א) בעל דירה חייב להשתתף בהוצאות הדרושות להחזקתו התקינה ולניהולו
של הרכוש המשותף ולהבטחת השירותים המחוייבים על פי דין או המקובלים
על פי הנוהג, הכל בהתאם לחלקו ברכוש המשותף, זולת אם נקבע בתקנון
שיעור-השתתפות אחר.
לענין זה, "החזקה תקינה" - שמירה על מצבו של הרכוש המשותף
כפי שהיה בעת גמר הבניה, לרבות שיפורים שבוצעו בו לאחר מכן בהסכמת
בעלי הדירות. (ההדגשה שלי)
זה החוק, לא הצבעה במתנ"ס.
יתכן ותצטרכו לתבוע מישהו אבל אני הייתי מתחיל בזה שקורא את החוק, מדפיס ומחלק לכל הדיירים את החלק הרלבנטי, שבעצם כתבתי לך כבר הכל, ומודיע שמי שלא רוצה תוגש נגדו תביעה.
אשמח לקבל את תגובתך לתשובה, עכשיו שאת/ה עדיין ליד המחשב! האם התשובה עזרה לך, האם יש לך שאלות שלו נענו, ומה הן?